google-site-verification: google0e4f9d99a0da4f4e.html

Akumulatorski polnilec ali booster? Kje so razlike in kako izbrati ustreznega.

Funkcija avtomobilskega akumulatorja, kateremu se bliža konec življenjskega cikla ali je izpraznjen, se lahko poslabša, kar se kaže pri delovanju električnih porabnikov v vozilu kot so žarometi, klimatska naprava, multimedijske enote v vozilu; le-ti lahko ne delujejo optimalno oziroma se pojavljajo motnje pri njihovem delovanju. Seveda, je najtežavnejše to, da ob praznem akumulatorju avtomobila ne moremo zagnati, kar nam lahko povzroči precej nevšečnosti.

Poznamo dve napravi, ki nam lahko pomagat rešiti težavo praznega ali polpraznega akumulatorja: akumulatorski polnilec in zaganjalnik motorja ali booster. Čeprav sta si napravi sorodni, delujeta na različna principa.

Za razliko od polnilca, lahko booster doda trenutno moč na avtomobilski akumulator, ki je potrebna za zagon motorja in nam tako omogoči vožnjo do mehanične delavnice za zamenjavo akumulatorja. Booster ima vgrajen akumulator in je prenosen, tako da za njegovo uporabo ne potrebujemo stalnega napajanja preko električnega omrežja.

Polnilec akumulatorja zahteva več časa za polnjenje akumulatorja, preden ima ta dovolj moči za zagon avtomobila ali drugega prevoznega sredstva in omogoči napajanje tudi drugim elektronskim porabnikom v vozilu. Polnilec lahko podaljša življenjsko dobo akumulatorja, saj lahko v celoti napolni baterije.

Ena od glavnih razlik med polnilcem in zaganjalnikom pa je v moči, ki jo napravi proizvedeta merjeno v amperih. Booster proizvede visoko zagonsko moč, ki lahko sega od 700 do 3000 amperov. Tako visoka izhodna moč lahko zažene motor, kljub popolnoma praznemu akumulatorju v prevoznem sredstvu. S polnilcem pa traja nekaj časa, da se akumulator napolni dovolj za normalno uporabo, ker je izhodna moč le od 2 do 10 amperov. Najhitrejši polnilci lahko proizvedejo do 50 amperov moči.

Tako ob splošni primerjavi lahko ugotovimo, da booster (zaganjalnik) proizvede 15 krat večjo začetno moč in nam omogoči takojšnjo uporabo vozila, polnilec pa lahko ob daljšem polnilnem času akumulator znova popolnoma napolni in mu tako podaljša življenjsko dobo.

Potrebno pa ju je ločiti tudi po samem namenu uporabe – medtem ko je polnilec namenjen vzdrževanju in podaljševanju življenjske dobe akumulatorja, je booster ali zaganjalnik namenjen za hitro in začasno reševanje težav z akumulatorji.

Danes je potrebno pri nakupu polnilca ali boosterja poleg moči posvetiti pozornost tudi tipu bateriji za katere so posamezni modeli primerni: za svinčene baterije tipv Wet, Gel, AGM, MF, Vrla ali za pa Litij-Ionske baterije.

Med profesionalnimi polnilci so tudi t.i. multifunkcijske postaje, ki opravljajo tudi funkcije diagnostike akumulatorja ter imajo več ciklov in načinov delovanja ter z mikroprocesorji nadzorujejo delovanje in tako preprečijo poškodbe elektronskih central na vozilu.

Recent Posts
Archive

RES AUREA

Ana Plesničar Nemec s.p.

Prvomajska ulica 37

5000 Nova Gorica

Slovenija

  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

© 2017 RES AUREA, ANA PLESNIČAR NEMEC S.P.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now