google-site-verification: google0e4f9d99a0da4f4e.html

Agregat: klasični ali inverter?

Agregat je zelo dobra in uporabna zadeva, sploh v primeru izpada elektrike ali če potrebujemo električni tok, tam kjer ni napeljave (vikendi, počitniški domovi, gozdovi, delo na terenu...).

Kot pri vsaki stvari, pa se je potrebno pred nakupom odločiti za pravo izbiro glede na naše potrebe, zato moramo pri izbiri vedeti, za kaj vse bomo agregat uporabljali.

Velikost in teža

Klasični agregati so veliki in težki zaradi železnega okvirja, motorja, rezervouarja. Zato je njihova mobilnost omejena za razliko od inverterskega agregata, ki je manjši in lažji. Nekateri inverterski agregati imajo nameščena tudi koleščka in teleskopsko držalo, ki še dodatno olajša premik. Tako je teža inverterskega generatorja približno 25kg za razliko od klasičnih generatorjih, kjer se govori o cca. 50 kg in več odvisno od moči in zmogljivosti agregata.

Čas delovanja in poraba goriva

Klasični agregat delujejo pri stalnih obratih 3.600 obratov na minuto ne glede na priključene porabnike. To pomeni, da tudi poraba goriva ostaja vedno približno enaka ne glede na priklopljen porabnik. Inverterski agregat pa za razliko od klasičnega agregata uporablja posebno elektroniko, ki skrbi za stalen nadzor potrebne moči in jo tako stalno prilagaja potrebam, zaradi česar je veliko bolj varčen kot klasični generator. Inverterski generator porabi do 40% manj goriva, kot klasični agregat.

Največja moč

Klasične generatorje dobimo v raznih oblikah moči od 500W do več kot 50 kW. Inverter generatorji so tu omejeni, saj je fokus na mobilnosti in tihem delovanju. Zato se možne moči gibljejo od 800W do 4.000W.

Glasnost

Glasnost, ki jo proizvajajo naprave je seveda pomembna. Malokrat na to res pomislimo, saj npr. kosilnico uporabljamo cca 2 uri, krožno žago vklapljamo po potrebi med delom, snežno frezo uporabimo tudi za nekaj ur,… Kaj pa če bi potrebovali napravo delujočo cel dan. Bi nas hrup naprave motil? Bi v prijetni tišini na vikendu želeli neka hrupnega? Zanimivo, tudi mi smo se začeli to spraševati prav ob pisanju prispevka. Dejstvo je, da klasični generator proizvaja hrup v višini približno 95dB (kar je primerljivo s kosilnico, snežno frezo,…) za razliko od inverterskega generatorja, ki proizvaja zgolj približno 55dB, kar je primerljivo z normalnim pogovorom. Za boljšo predstavo si oglejte spodnjo sliko.

Kvaliteta proizvedene napetosti

Klasični generator je običajni motor na bencin povezan z alternatorjem, ki deluje s konstanto hitrostjo in proizvedeno napetost direktno daje porabnikom. To pomeni, da napetost ni “čista” sinusna napetost vendar ima določeno stopnjo popačenja. Verjetno se vam to na prvi pogled ne zdi pomembno, vendar je. Dejstvo je, da vse več dandanašnjih naprav uporablja razne mikroprocesorje oz. zelo občutrljivo elektroniko, ki ne mara ravno prevelikih nihanj, saj lahko pride do uničenja naprave. Tu govorimo o računalnikih, telefonih, TV,… Zato v primeru uporabe klasičnih generatorjev lahko pride do uničenja teh naprav. Inverterji uporabljajo drug način proizvodnje napetosti. Inverterski generatorji najprej proizvedeno napetost pretvorijo v DC oz. enosmerno napetost in nato le to konvertirajo v AC napetost, ki je “čista” in brez popačenj (slika spodaj). Zato lahko v primeu uporabe invertersega agregata nanj priklopimo tudi občutljiveje naprave, npr. telefon (oz. polnilec za polnjenje telefona), računalnik, tv, …

Cena

Klasični generatorji so pri ceni vsekakor v ospredju, saj so pri primerljivi moči cenejši kot inverterski generatorji. Ne glede na to pa popularnost inverterskih agregatov zelo narašča, saj zaradi njihovih prednosti kupci ne gledajo zgolj na ceno ampak predvsem na ostale prednosti, ki jih taki agregati ponujajo: teža, poraba, glasnost....

Prevertie pester izbor agregatov Hyundai Power pri nas in z veseljem vam bomo pomagali izbrati najboljšo varianto glede na vaše potrebe in zahteve!

Recent Posts
Archive

RES AUREA

Ana Plesničar Nemec s.p.

Prvomajska ulica 37

5000 Nova Gorica

Slovenija

  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

© 2017 RES AUREA, ANA PLESNIČAR NEMEC S.P.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now